- Kategorie
-
Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem
Co znajdziesz w książce "Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem"? To nie jest kolejna pozycja poświęcona cudownej, jedynie słusznej i skutecznej diecie. "Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem", to książka o jedzeniu, o naszych z nim relacjach, często niełatwych, a także o mechanizmach powodujących, że pielęgnujemy szkodliwe nawyki żywieniowe, nawet jeżeli wiemy, że są dla nas złe. Zrozumienie przyczyn, dla których zachowujemy się przy stole czy w sklepie tak, a nie inaczej, stanowi punkt wyjścia do tego, by na nowo poczuć smak życia - harmonijnego, zrównoważonego, pełnego dobrych emocji. Jak podkreślają autorki, Joanna Derda oraz Marta Pawłowska, nie ma tu prostych rad czy kilkunastu punktów z zadaniami do wykonania, książka z założenia bowiem ma być źródłem inspiracji, dodać odwagi do wejścia na drogę mądrej zmiany.
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-283-7814-8 |
EAN | 9788328378148 |
Jedzenie to konieczność - bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś znacznie ważniejszym niż tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne - usidleni przez marketing, ale też przez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe, sami wyrządzamy sobie krzywdę, nieodpowiednio się odżywiając. Tyjemy, chorujemy, cierpimy z powodu niedoboru witamin i minerałów. Albo wpadamy w pułapkę kompulsywnego odchudzania lub tak restrykcyjnie przestrzegamy reguł zdrowego odżywania, aż... staje się ono niezdrową obsesją.
Co znajdziesz w książce "Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem"?
To nie jest kolejna pozycja poświęcona cudownej, jedynie słusznej i skutecznej diecie. "Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem", to książka o jedzeniu, o naszych z nim relacjach, często niełatwych, a także o mechanizmach powodujących, że pielęgnujemy szkodliwe nawyki żywieniowe, nawet jeżeli wiemy, że są dla nas złe. Zrozumienie przyczyn, dla których zachowujemy się przy stole czy w sklepie tak, a nie inaczej, stanowi punkt wyjścia do tego, by na nowo poczuć smak życia - harmonijnego, zrównoważonego, pełnego dobrych emocji. Jak podkreślają autorki, Joanna Derda oraz Marta Pawłowska, nie ma tu prostych rad czy kilkunastu punktów z zadaniami do wykonania, książka z założenia bowiem ma być źródłem inspiracji, dodać odwagi do wejścia na drogę mądrej zmiany.
Spis treści książki
Wstęp 7
Jedzeniowe prawo jazdy. Kobiety i diety 11
Jedzenie emocjonalne. W krainie ptasiego mleczka 23
Żywieniowe obsesje i kulinarni terroryści. Jak jeść, żeby nie zwariować? 39
Po drugiej stronie lustra. Głód, nasycenie, apetyt 53
Codziennie makowiec. Nieustanne świętowanie 65
Matka chorób. Otyłość - nowa normalność 77
Co sprawia, że tyjemy. Marketing otyłości 93
Tak zwana zdrowa żywność. Jak kupić zdrowie? 111
Cały ten cukier. Nie krzepi! 123
Sabotażyści zdrowej zmiany. Nie chcę, żeby ci się udało! 137
Przereklamowana rola mózgu. Kiedy komputer nie działa 147
Joanna Derda ― dziennikarka z wieloletnim doświadczeniem. Szczególnie interesuje się problematyką zdrowego jedzenia i ― szerzej ― zdrowego życia, w tym równowagi między ciałem i duszą.
Marta Pawłowska ― specjalistka zdrowego żywienia, coach ze specjalizacją w zakresie zdrowia rodziny. Pasjonują ją relacje człowieka z jedzeniem. Przeprowadziła dziewięć edycji pierwszych w Polsce autorskich warsztatów poświęconych jedzeniu emocjonalnemu ― „Ja i jedzenie: karmię ciało czy zatykam duszę?".
Polub nas na Facebooku