• Twoje domowe piwa. Przepisy dla wszystkich stylów

Davide Bertinotti i Massimo Faraggi, autorzy bestsellera La tua birra fatta in casa (Twoje piwo domowe), zebrali w tej książce różnorakie receptury umożliwiające produkowanie we własnej kuchni najróżnorodniejszych i najsłynniejszych styli piwnych. Są to receptury sprawdzone w maksymalnym stopniu, gdyż zostały wybrane spośród piw nagrodzonych w konkursach piwowarstwa domowego organizowanych w ostatnich 14 latach przez włoskie stowarzyszenia MoBI (Movimentoo Birrario Italiano) oraz Unionbirrai. Receptury te obejmują zarówno piwa całkowicie zgodne z prezentowanym stylem, jak i „interpretacje" swobodniejsze - wszystkie jednak sprawdzone i zaakceptowane przez jurorów będących doświadczonymi degustatorami. Dla każdego stylu piwnego przedstawiono także kompletny opis wzięty z programu BJCP (Beer Judge Certification Program), opracowanego przez organizację o tej samej nazwie. Program ten opisuje szczegółowo i definiuje wszystkie style w aspekcie technicznym i organoleptycznym. Wykorzystywany

Podtytuł Twoje domowe piwa. Przepisy dla wszystkich stylów
Autor Davide Bertinotti, Massimo Faraggi
Rok wydania 2016
Oprawa Miękka
Format 165x235
Stron 328
64.00 44.80
By the end of the promotion left :
Lowest price in the last 30 days:
44.8
opak Add to wishlist
Shipping within 24 hours
ISBN 978-83-7556-802-8

Davide Bertinotti i Massimo Faraggi, autorzy bestsellera La tua birra fatta in casa (Twoje piwo domowe), zebrali w tej książce różnorakie receptury umożliwiające produkowanie we własnej kuchni najróżnorodniejszych i najsłynniejszych styli piwnych. Są to receptury sprawdzone w maksymalnym stopniu, gdyż zostały wybrane spośród piw nagrodzonych w konkursach piwowarstwa domowego organizowanych w ostatnich 14 latach przez włoskie stowarzyszenia MoBI (Movimentoo Birrario Italiano) oraz Unionbirrai. Receptury te obejmują zarówno piwa całkowicie zgodne z prezentowanym stylem, jak i „interpretacje" swobodniejsze - wszystkie jednak sprawdzone i zaakceptowane przez jurorów będących doświadczonymi degustatorami.

Dla każdego stylu piwnego przedstawiono także kompletny opis wzięty z programu BJCP (Beer Judge Certification Program), opracowanego przez organizację o tej samej nazwie. Program ten opisuje szczegółowo i definiuje wszystkie style w aspekcie technicznym i organoleptycznym. Wykorzystywany jest on w trakcie najważniejszych konkursów piwowarów domowych i zawodowych na całym świecie.

Oprócz tego książka zawiera zwięzły, lecz wyczerpujący poradnik techniczny z zakresu metod przygotowywania piwa. Omówiono następujące tematy:
• technika produkcji piwa w domu,
• szczegółowy opis wszystkich styli piwnych,
• problemy degustacji piwa,
• ponad 90 przepisów do produkcji piwa, miodu pitnego i cydru.

WSTĘP 11

PODZIĘKOWANIA 12


Część 1 - Technika 13

1. APARATURA 15
Fermentacja i butelkowanie 15
Warzenie i chłodzenie 18
Śrutowanie, zacieranie i filtrowanie 20
Sanityzacja 23
Czyszczenie 24
Środki do sanityzacji 24

2. OD SŁODU DO BRZECZKI 27
Słód 27
Zboża niesłodowane i płatki 28
Cukry i ekstrakty 28
Woda 29
Zacieranie słodu 30
Teoria 30
Praktyka 33
Dekokcja 35
Filtrowanie i płukanie 36
Procedura 37
Metoda produkcji piwa z ekstraktu 39

3. WARZENIE I CHMIELENIE 41
Chmiel 41
Główne składniki 41
Wykorzystanie chmielu - goryczka i aromat 42
Gorycz - jak ją ocenić 43
Formy przetworzenia i składowanie chmielu 44
Warzenie brzeczki 45
Cele warzenia 45
Uwagi praktyczne 46
Chłodzenie 48
Przelewanie brzeczki 48

4. OD BRZECZKI DO PIWA 51
Drożdże i fermentacja 51
Produkty aromatyczne fermentacji 52
Czynniki wpływające na fermentację 52
Właściwości drożdży związane z fermentacją 53
Fermentacja w praktyce 54
Ile drożdży? 54
Drożdże płynne a drożdże suche 55
Natlenianie 56
Fermentacja otwarta/zamknięta 57
Kontrola i czas trwania fermentacji 58
Fermentacja dolna 59
Temperatura 59
Przerwa na diacetyl 60
Leżakowanie 60
Butelkowanie 61
Nagazowywanie naturalne 61
Priming - ilość i rodzaj cukrów 61
Uwagi praktyczne 62
Dojrzewanie 63


Część 2 - Style i przepisy 65

5. „STANDARDOWE" PIWA AMERYKAŃSKIE 69
Cream Ale 69
American Wheat Beer (Amerykańskie piwo pszeniczne) 72

6. „SŁODOWE" JASNE LAGERY EUROPEJSKIE 75
Czeski Pale Lager 75
Munich Helles 78
Helles Bock 80

7. „CHMIELONE" JASNE PIWA EUROPEJSKIE 83
Kolsch 83
German Exportbier 85
German Pils 87

8. „SŁODOWE" BURSZTYNOWE LAGERY EUROPEJSKIE 91
Marzen 92
Rauchbier 94
Dunkles Bock 96

9. „CHMIELONE" BURSZTYNOWE PIWA EUROPEJSKIE 99
Vienna Lager 100
Altbier 102

10. CIEMNE LAGERY EUROPEJSKIE 107
Munich Dunkel 107
Schwarzbier 110

11. „ALKOHOLOWE" LAGERY EUROPEJSKIE 113
Doppelbock 114
12. PSZENICZNE PIWA NIEMIECKIE 117
Weissbier 117
Dunkels Weissbier 119
Weizenbock 122

13. „CHMIELONE" PIWA ALE ANGIELSKIE 125
Ordinary Bitter 125
Best Bitter 127
Strong Bitter 129

14. JASNE PIWA ALE ANGIELSKIE 133
English Golden Ale 133
English IPA 135

15. CIEMNE PIWA ALE ANGIELSKIE 139
Dark Mild 139
English Brown Ale 141
English Porter 143

16. PIWA ALE SZKOCKIE 147
Scottish Ale 147

17. PIWA ALE IRLANDZKIE 151
Irish Stout 151
Irish Extra Stout 155

18. CIEMNE PIWA ALE BRYTYJSKIE 159
Oatmeal Stout 160
Foreign Extra Stout 162

19. „ALKOHOLOWE" PIWA ALE BRYTYJSKIE 165
English Strong Ale 165
Old Ale 167
Wee Heavy 170
English Barleywine 172

20. JASNE PIWA ALE AMERYKAŃSKIE 177
Blonde Ale 177
American Pale Ale 179

21. CIEMNE PIWA ALE AMERYKAŃSKIE 183
American Amber Ale 183
California Common 186
American Brown Ale 188

22. PIWA PORTER I STOUT AMERYKAŃSKIE 191
American Porter 191
American Stout 193
Russian Imperial Stout 196

23. PIWA IPA 201
American IPA 201
Specialty IPA 204
Black IPA 206
Belgian IPA 208

24. „ALKOHOLOWE" PIWA ALE AMERYKAŃSKIE 211
Double IPA 212
American Barleywine 214

25. „KWASOWE" PIWA ALE EUROPEJSKIE 219
Berliner Weisse 219
Flanders Red Ale 221
Oud Bruin 224
Lambic 227
Gueuze 229
Fruit Lambic 232

26. PIWA ALE BELGIJSKIE I FRANCUSKIE 237
Witbier 237
Belgian Pale Ale 240
Biere de Garde 242

27. „ALKOHOLOWE" PIWA ALE BELGIJSKIE 247
Belgian Blond Ale 247
Saison 249
Belgian Golden Strong Ale 253

28. PIWA ALE TRAPISTÓW 257
Trappist Single 257
Belgian Dubbel 259
Belgian Tripel 262
Belgian Dark Strong Ale 264

29. PIWA HISTORYCZNE 267
Gose 268

30. „DZIKIE" PIWA ALE AMERYKAŃSKIE 273
Brett Beer 273
Soured Fruit Beer 276

31. PIWA OWOCOWE 279
Fruit Beer 279
Fruit and Spice Beer 282
Specialty Fruit Beer 285

32. PIWA PRZYPRAWOWE 289
Spice, Herb, or Vegetable Beer 289
Autumn Seasonal Beer 292
Winter Seasonal Beer 295

33. PIWA Z ALTERNATYWNYMI DODATKAMI FERMENTOWALNYMI 301

34. PIWA WĘDZONE 305

35. PIWA DOJRZEWAJĄCE W BECZKACH 309

36. MIÓD PITNY 313

37. CYDR (JABŁECZNIK) I PERRY (GRUSZECZNIK) 321


SŁOWNICZEK TERMINÓW ANGIELSKICH WYSTĘPUJĄCYCH W KSIĄŻCE 325

There is currently no comments or ratings for this product.

Polub nas na Facebooku