• Piwo i grill. Metody pieczenia, tajniki, przepisy, dobór przypraw i właściwego piwa

Smakosze piwa i miłośnicy grillowania wiedzą, że nic tak doskonale nie podkreśla smaku pieczonych potraw jak złocisty, swojski napój. To połączenie jest jednym z najbardziej docenianych na świecie, stanowi synonim relaksu i wspaniałego biesiadowania. Pobudzając apetyt i rozbudzając wyobraźnię kulinarną czytelników, a jednocześnie przekazując merytoryczną, praktyczną wiedzę, Autor książki pokazuje, że uwielbiany na całym świecie grill to zdecydowanie więcej, niż zwykliśmy sądzić. Odkrywa przed czytelnikiem tajniki pieczenia, doboru przypraw i właściwego piwa. Podaje receptury na smakowite dania z grilla, niebanalne w smaku, a proste w przygotowaniu. Co ciekawe - niekoniecznie mięsne i warzywne... możemy zachwycić gości także deserami z grilla! Okazuje się, że grill jest urządzeniem niezwykle wielofunkcyjnym - czytelnik dowie się nie tylko, jak warzy się piwo, ale też jak przygotować je z wykorzystaniem grilla. W książce również wszystko o tym, jak: • wykorzystywać grill do wolnego pie

Podtytuł Piwo i grill. Metody pieczenia, tajniki, przepisy, dobór przypraw i właściwego piwa
Tytuł oryginalny Birra e barbecue. Cucinare al barbecue con la birra - trucchi, ricette e abbinamenti
Autor Daniele Merli
Tłumaczenie Zbigniew Łucki
Rok wydania 2021
Oprawa Miękka
Format 165x235
Stron 200
49.00 34.30
Do końca promocji pozostało:
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
33.32
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
ISBN 978-83-8102-506-5
Smakosze piwa i miłośnicy grillowania wiedzą, że nic tak doskonale nie podkreśla smaku pieczonych potraw jak złocisty, swojski napój. To połączenie jest jednym z najbardziej docenianych na świecie, stanowi synonim relaksu i wspaniałego biesiadowania. Pobudzając apetyt i rozbudzając wyobraźnię kulinarną czytelników, a jednocześnie przekazując merytoryczną, praktyczną wiedzę, Autor książki pokazuje, że uwielbiany na całym świecie grill to zdecydowanie więcej, niż zwykliśmy sądzić. Odkrywa przed czytelnikiem tajniki pieczenia, doboru przypraw i właściwego piwa. Podaje receptury na smakowite dania z grilla, niebanalne w smaku, a proste w przygotowaniu. Co ciekawe - niekoniecznie mięsne i warzywne... możemy zachwycić gości także deserami z grilla!

Okazuje się, że grill jest urządzeniem niezwykle wielofunkcyjnym - czytelnik dowie się nie tylko, jak warzy się piwo, ale też jak przygotować je z wykorzystaniem grilla.

W książce również wszystko o tym, jak:
• wykorzystywać grill do wolnego pieczenia w niskiej temperaturze
• dobierać drewno do wędzenia
• przygotowywać wyrafinowane przyprawy, ruby oraz sosy na bazie piwa.

...plus ponad 40 nadzwyczajnie smacznych receptur - od mięsa, poprzez ryby, aż do deserów - wszystkie w towarzystwie idealnie dobranego stylem piwa i zilustrowane zdjęciami wyglądających smakowicie potraw.

Wstęp 3

ROZDZIAŁ 1. Informacje podstawowe 15
Warzenie piwa w domu - podstawowe informacje 14
Woda 16
Zboża 18
Chmiel 20
Drożdże 21
Inne składniki 24
Grillowanie - podstawowe informacje 25
Grill gazowy 27
Grill na węgiel drzewny lub drewno 29
Grill na pellet 31
Grill elektryczny 32
Niezbędne akcesoria 33
Drewno do wędzenia 35
Pieczenie bezpośrednie 37
Pieczenie pośrednie 38
Reakcja Maillarda 40
Różnica pomiędzy low & slow i hot & fast 41
Pieczenie w wędzarni beczkowej 42
Grillowanie na desce 43
Temperatura pieczenia 44

ROZDZIAŁ 2. Warzenie piwa na grillu 49
Metoda All Grain na grillu 49
Surowce 51
Proces warzenia piwa 52
Wędzenie słodu na grillu 59
Piwo z zestawu i ziarna wędzonego na grillu 61
Składniki 61
Przepis 61
Rauchbier All Grain na grillu 63
Składniki 63
Przepis 64
Przyprawy i zioła w piwowarstwie domowym 64

ROZDZIAŁ 3. Przyprawy do grilla 67
Mieszanki typu rub i przyprawianie 68
Składniki przypraw rub 69
Przyprawa rub z gorczycą 70
Przyprawa Kansas City rub 71
Przyprawa Memphis rub 72
Przyprawa rub do kurczaka 73
Przyprawa rub do wieprzowiny i nie tylko 74
Przyprawa rub do wołowiny 75
Przyprawa rub chipotle 76
Przyprawa rub na chmielu i słodzie 77

ROZDZIAŁ 4. Sosy do barbecue 79
Sos Kansas City na piwie Bibock 80
Sos na wiśniach i piwie Kriek 81
Musztarda miodowa z piwem Mielika 82
Sos Alabama na piwie Nora 83
Sos ranczerski na piwie Jan de Lichte 84
Dip serowy z piwem Domm Weizen 85

ROZDZIAŁ 5. Peklowanie i marynowanie 87
Peklowanie 87
Solanka do ryb lub czerwonego mięsa 87
Solanka do indyka 88
Jak peklować - wskazówki i techniki 88
Marynowanie 89
Trzy podstawowe czynniki marynowania 89

ROZDZIAŁ 6. Przepisy na każdy dzień 91
Sałatka Cezar z sosem ranczerskim na piwie Jan de Lichte 92
Pulpety Moink Balls z serem 95
Wołowina z bekonem, chili i nachosami 97
Wieprzowina Pulled Pork na wafl u 100
Ziemniaki Hasselback z serem i bekonem 103
Wędzona mieszanka przekąsek 106
Pieczone kawałki wieprzowiny na zupie gazpacho na żarze 108
Wędzone suszone owoce 110
Yakitori mix 113
Ser tomino z konfi turą i owocami leśnymi na desce z drewna cedrowego 115

ROZDZIAŁ 7. Pastrami 117
Pastrami wołowe 118
Pastrami z indyka 121
Pastrami z gęsi 123
Pastrami wieprzowe 125

ROZDZIAŁ 8. Grillowanie dla koneserów 127
Kulki wieprzowe z musem jabłkowym i sosem miodowo-musztardowym 128
Wędzony ser owczy ricotta z przyprawionym piwem La Mancina 130
Żeberka wieprzowe z chrupiącą cebulą polane sosem na piwie Quarta Runa 133
Tataki z tuńczyka z sosem ponzu na piwie Nora 135

ROZDZIAŁ 9. Grillowanie na wsi 137
Szynka glazurowana na piwie Dupont Bons Voeux 138
Kurczak z puszką piwa Pop (Pop Beer Can Chicken) 140
Skrzydełka z kurczaka na piwie Tipopils 142
Beweta wołowa marynowana na piwie Amber Shock 144

ROZDZIAŁ 10. Receptury na plażę 147
Małże na szybko 148
Wędzony łosoś na piwie Runa 151
Zupa rybna na piwie Bundes 153
Makaron passatelli z krewetkami na piwie Lupulus 156
Ostrygi z masłem na piwie Saison Dupont i limonce 159

ROZDZIAŁ 11. Grillowanie w górach 161
Chili z fasoli na piwie Rodenbach Gran Cru z nachosami 162
Zupa cebulowa na piwie Ghisa 164
Paprykarz wołowy na piwie Due Cilindri 167
Golonka na piwie Schlenkerla 170

ROZDZIAŁ 12. Kanapki i burgery 173
Wieprzowina Pulled Pork marynowana w piwie Scires 174
Burger z mostka wołowego z sosem na piwie Imperial Ghisa 177
Hamburger jagnięcy z sosem na piwie Gueuze 179
Kanapka z żeberkami z sosem na wiśniach i piwie Kriek 181
Burger wołowy z serem na puszce piwa Punk IPA 184

ROZDZIAŁ 13. Desery 187
Ciasto z serkiem śmietankowym na piwie Young's Double Chocolate Stout 188
Szarlotka z solonym karmelem i piwem Aventinus 191
Lody wędzone na zimno z karmelizowanym bekonem na piwie Westmalle Dubbel 194
Kruche ciasto babci z galaretką na piwie Mama Kriek 196
Sernik na piwie Zucca 198

Daniele Merli - członek założyciel Ruchu na Rzecz Piwa (Movimento Birra - MoBi), wielokrotny juror konkursu Piwo Roku prowadzonego przez Unię Piwowarów, dyplomowany sommelier AIS. Certyfikowany juror World Barbecue Association, wykładowca na kursach prowadzonych przez Grill Diff erent Academy. Prowadzi portal www.clubcountrygrill.com dla pasjonujących się pieczeniem na grillu.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.

Polub nas na Facebooku