• Zarządzanie innowacyjnym ekoproduktem żywnościowym

Monografia „Zarządzanie innowacyjnym ekoproduktem żywnościowym" jest skierowana do szerokiego grona odbiorców, m.in. teoretyków zarządzania i praktyków - producentów ekożywności i ekoprzetwórców, a także studentów kierunków: Technologia żywności i żywienia człowieka, Bezpieczeństwo żywności, Inżynieria produkcji, Rolnictwo oraz konsumentów coraz bardziej świadomych znaczenia jakości spożywanej żywności. „Monografia dotyczy ważnej problematyki związanej z potrzebą równoległej troski o jakość i przyjazność dla środowiska produktu żywnościowego i towarzyszących mu metod wytwarzania. Autorka monografii podjęła się zadania ambitnego, gdyż (...) postanowiła wypełnić swoistą lukę badawczą w tym zakresie, podejmując próbę opisu i wyjaśnienia mechanizmów i uwarunkowań, pozwalających na to, aby na badane zagadnienie spojrzeć z punktu widzenia innowacyjności. Poruszana przez Autorkę problematyka, jak również ogromny zasób wiedzy zawarty na kartach opracowania, dowodzą, iż Pani dr inż. Teresa No

Podtytuł Zarządzanie innowacyjnym ekoproduktem żywnościowym
Autor Teresa Nowogródzka
Rok wydania 2019
Oprawa Miękka
Format 165x235
Stron 368
89.00 60.52
Do końca promocji pozostało:
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
60.52
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
ISBN 978-83-8102-135-7
Monografia „Zarządzanie innowacyjnym ekoproduktem żywnościowym" jest skierowana do szerokiego grona odbiorców, m.in. teoretyków zarządzania i praktyków - producentów ekożywności i ekoprzetwórców, a także studentów kierunków: Technologia żywności i żywienia człowieka, Bezpieczeństwo żywności, Inżynieria produkcji, Rolnictwo oraz konsumentów coraz bardziej świadomych znaczenia jakości spożywanej żywności.


„Monografia dotyczy ważnej problematyki związanej z potrzebą równoległej troski o jakość i przyjazność dla środowiska produktu żywnościowego i towarzyszących mu metod wytwarzania. Autorka monografii podjęła się zadania ambitnego, gdyż (...) postanowiła wypełnić swoistą lukę badawczą w tym zakresie, podejmując próbę opisu i wyjaśnienia mechanizmów i uwarunkowań, pozwalających na to, aby na badane zagadnienie spojrzeć z punktu widzenia innowacyjności. Poruszana przez Autorkę problematyka, jak również ogromny zasób wiedzy zawarty na kartach opracowania, dowodzą, iż Pani dr inż. Teresa Nowogródzka jest na pewno ekspertem w temacie, którym się zajmuje".
Z recenzji prof. dr hab. Małgorzaty Z. Wiśniewskiej


„Problematykę zarządzania innowacyjnym ekoproduktem żywnościowym można uznać za interdyscyplinarny paradygmat badawczy integrujący wiedzę z zakresu zarządzania produktem, zarządzania innowacjami, ekonomii zrównoważonego rozwoju oraz prawa żywnościowego. W monografii zaprezentowano autorski model doskonalenia zarządzania innowacyjnym żywnościowym produktem ekologicznym. Na uznanie zasługuje kompleksowość modelu. Praca wnosi niewątpliwy wkład do nauk o zarządzaniu w wymiarze poznawczym i utylitarnym. Dużą wartość aplikacyjną dla producentów posiada model doskonalenia zarządzania innowacyjnym ekologicznym produktem żywnościowym oparty na cyklu PDCA".
Z recenzji prof. dr. hab. Tomasza Kijka

Wstęp 7

Rozdział 1
Innowacje i innowacyjność - ujęcie teoretyczne 15
1.1. Pojęcie innowacji i innowacyjności przedsiębiorstw 16
1.2. Typologie i modele innowacji 31
1.3. Źródła innowacji 49
1.4. Poziom innowacyjności gospodarki polskiej w świetle innowacyjności gospodarki Europy i świata 52

Rozdział 2
Zjawisko innowacyjności produktów ekologicznych 71
2.1. Pojęcie i znaczenie innowacyjnego produktu ekologicznego we współczesnej gospodarce 72
2.2. Oznakowanie produktów ekologicznych 81
2.3. Proces rozwoju i zarządzania innowacyjnym produktem ekologicznym 87

Rozdział 3
Innowacyjność w przetwórstwie ekologicznego produktu żywnościowego 115
3.1. Uwarunkowania formalno-prawne dotyczące surowca i przetwórstwa ekologicznego w świetle prawa żywnościowego 116
3.2. Wybrane normy, standardy i systemy zarządzania jakością żywności jako element prawnego obowiązku ochrony produktu żywnościowego 132
3.3. Rozwój i popularność przetwórstwa żywności ekologicznej 157
3.4. Pojęcie, rodzaje i rozwój innowacyjności w produkcji żywności ekologicznej 165
3.5. Rola rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego w procesie wytwarzania innowacyjnych żywnościowych produktów ekologicznych 177

Rozdział 4
Innowacyjność przetwórni wytwarzających produkty żywnościowe metodami ekologicznymi - wyniki badań empirycznych 201
4.1. Metodyka badań 203
4.2. Charakterystyka badanych przetwórni wytwarzających produkty żywnościowe metodami ekologicznymi 207
4.3. Uwarunkowania wprowadzanych innowacji w przetwórniach wytwarzających produkty żywnościowe metodami ekologicznymi - wyniki badań empirycznych 216
4.4. Weryfikacja statystyczna hipotez 228
4.5. Wprowadzenie produktów ekologicznych w wybranych przedsiębiorstwach - studia przypadków 250
4.6. Wnioski z badań 257

Rozdział 5
Zarządzanie innowacyjnym żywnościowym produktem ekologicznym w ujęciu modelowym 263
5.1. Zarządzanie innowacyjnym ekologicznym produktem żywnościowym - propozycja modelu 264
5.2. Weryfikacja modelu zarządzania innowacyjnym produktem ekologicznym w praktyce gospodarczej 280
5.3. Kierunki doskonalenia zarządzania innowacyjnym produktem ekologicznym w praktyce gospodarczej 286

Podsumowanie i wnioski 295
Kierunki dalszych badań 303
Bibliografia 307
Spis tabel 341
Spis rysunków 345
Załączniki 349

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.

Polub nas na Facebooku